• قلمزنی :یکی دیگر از صنایع دستی اردبیل، قلمزنی است. قدمت این هنر در ایران به زمان سکاها با نژاد آریایی بر می گردد که حدود 5 تا 7 هزار سال پیش در منطقه قفقاز زندگی می کرده اند. قلمزنی روی مس و نقره در اردبیل رایج است و با ضربات چکش و قلم های مخصوص، طرح های مشخص و سفارشی را ایجاد می کنند.
• آیینه کاری :به تزیین سقف و دیوارهای اماکن مقدس و مذهبی با تکه های کوچک آیینه برای ایجاد سطحی درخشان و جذاب، آیینه کاری می گویند که طبق برخی منابع از صنایع دستی اردبیل است.
• چپق بافی :چپق اشاره به دیواره چادر و زیستگاه عشایر ایل سون اردبیل دارد و بنابراین چپق بافی از صنایع دستی معروف و رایج در بین عشایر ایل سون است. چپق علاوه بر ظاهری زیبا، از ورود هوا، گرد و خاک و باد جلوگیری می کند که با نی های توخالی پر شده اند. نی هایی که برای چپق بافی استفاده می شوند موقع بارندگی و سرما حجم می گیرند و چسبیدن آنها به یکدیگر مانع از ورود آب و سرما می شود. اما در فصل گرما از هم فاصله می گیرند و هوای خنک وارد چادر عشایر می شود.
• محرق کاری :از صنایع دستی چوبی اردبیل می توان به محرق کاری اشاره کرد که همان سوخته کاری روی ساقه های طلایی گندم است. هنرمندان اردبیلی در محرق کاری، ساقه طلایی گندم را حروف و طرح های مختلف را روی پارچه یا کاغذ می چسبانند و سپس با سوزاندن ساقه گندم به کمک هویه یا سیخ داغ، طرح ها را به پارچه منتقل می کنند. این کار زمانبر و سخت است اما طرح نهایی بسیار زیباست.
• تراش شیشه :تراش شیشه به هنر تزیین و ساخت نقوش مختلف به کمک سنگ های مخصوص با درجه سختی بالاتر از شیشه می گویند. طرح و نقوش حالت سنتی دارند و در سایزهای کوچک و بزرگ، عمقی و سطحی ایجاد می گردند تا شکل نهایی بسیار زیبا باشد. در نهایت حجم های تراش خورده شیشه را با صیقل می دهند تا سطحی صاف و خوبی پیدا کنند.
• صنایع دستی چوبی اردبیل :برخی از صنایع دستی چوبی در اردبیل رواج زیادی دارند که از جمله آنها می توان به حجم سازی چوب، مشبک چوب، کنده کاری روی چوب و منبت کاری اشاره کرد. استان اردبیل به دلیل داشتن چوب های مرغوب و با دوام، یکی از مراکز مهم صنایع دستی چوبی کشور است.
• حجاری یا سنگ تراشی :شهر اردبیل به دلیل قرار گرفتن در منطقه ای کوهستانی، دارای سنگ های مرغوبی مثل سنگ سیاه، مرمر، یشم، فیروزه و برخی سنگ های نرم و معمولی است. وجود اینگونه منابع طبیعی از سنگ، باعث شد تا صنایع دستی حجاری یا سنگ تراشی هم به لیست صنایع دستی اردبیل اضافه شود. هنرمندان اردبیلی در هنر حجاری از قلم های درشت و چکش، قسمت زائد سنگ را جدا می کنند و سپس برای پرداخت کاری از قلم های کوچک و قلم شانه (لبه شانه مانندی دارد) استفاده می کنند. در نهایت با دستگاهی شبیه به اره چوب بری برقی، سطوح سنگ را صیقل کاری می کنند.
• ظروف مسی :ساخت ظروف مسی در اردبیل قدمتی دیرینه دارد. برای ساخت این ظروف از مرغوب ترین و خالص ترین درجه مس استفاده می کنند. اساتید مسگر اردبیلی با دقت تمام و به کمک ابزارهای مخصوص انواع ظروف مسی دکوری و پذیرایی را تولید کرده و به فروش می رسانند. ظروف مسی صنایع دستی اردبیل در بین مردم این شهر جایگاه بالایی دارند.
• قلاب بافی :از صنایع دستی زیبای اردبیل باید هنر قلاب بافی را نام ببریم. در قلاب بافی از الیاف طبیعی استفاده می کنند که دلیل ماندگاری بالای آنها در طول زمان است. محصولاتی که هنرمندان اردبیلی در قلاب بافی استفاده می کنند شامل کلاه، لیف، روتختی، رومیزی، انواع عروسک و دستکش است.
• نمدبافی :نمدبافی یکی از صنایع دستی ارزشمند اردبیل است که به دلیل درجه سختی زیاد و وقت زیادی که می گیرد، بسیار مهم مخصوصا برای عشایر و کوچ نشینان است. در نمد بافی از پشم بهاره گوسفند به همراه الیاف رنگی بلند و گاهی اوقات صابون و زرده تخم مرغ استفاده می کنند. پشم بهاره گوسفند به دلیل داشتن خاصیت جعدیابی و پوسته پوسته شدن، پس از تحمل فشار، حرارت و رطوبت زیاد و ترکیب شدن الیاف، قابلیت تبدیل شدن به نمد را دارد. نمدبافی اردبیل برای تولید زیرانداز و کلاه کاربرد دارد.